Babka czekoladowa na majonezie(łatwa)

Babka czekoladowa na majonezie(łatwa)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Honorata27
Do tej pory najczęściej przygotowywałam babkę ucieraną z dodatkiem oleju. Tym razem jednak postanowiłam nieco zaszaleć i wymyśliłam przepis na babkę czekoladową na majonezie. Moim zdaniem jest jeszcze pyszniejsza niż jej klasyczna i popularna wersja. Babka czekoladowa na majonezie jest puszysta, wilgotna, miękka i co ważne mocno czekoladowa. Oprócz dodania do masy czekoladowy dodałam również krem czekoladowy, który tylko wzmocnił smak babki. Ciasto robi się bardzo szybko. Doskonałe do kawki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Dodajemy do masy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy majonez i krem czekoladowy. Miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wrzącą wodą. Polewamy lukrem ciasto.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Komentarze do przepisu (3)

drNowak 4 dni temu
Często babkę majonezową robię na święta w wersji czystej lub jako keks, ale czekoladowej jeszcze nie robiłam... Czytaj całość »
Często babkę majonezową robię na święta w wersji czystej lub jako keks, ale czekoladowej jeszcze nie robiłam - muszę spróbować:)
Maudie 4 dni temu
Szybka,śliczna i pyszna :)
kuchmariola63 4 dni temu
Piękna babunia :)
Składniki
Składniki