Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i wilgotna babka cytrynowa na bazie oleju
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 304
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 119
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 813
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 950
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 304
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 119
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 813
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 950
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Z babki może łatwo wyjść zakalec ze względu na dosyć zwartą strukturę, dlatego warto przygotować sobie wszystko wcześniej. Foremka do babki może być wyłożona papierem do pieczenia, lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą, dzięki temu łatwiej wyskoczy z formy.
W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce przy użyciu miksera ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już jasna i delikatna dodaj skórkę z cytryny, oraz sok. Dodaj mleko, olej. Wszystko ciągle miksuj. Na sam koniec dodaj suche składniki i dokładniej wymieszaj (na niskich obrotach miksera).
Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min w temperaturze 180 stopni. Piecz do tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do środka ciasto na niej nie zostanie). Jeżeli babka zbyt mocno się zarumieni z wierzchu a w środku będzie jeszcze surowa to zmniejsz temperaturę.