Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie muszą być święta żeby upiec babkę. Prosta i szybka w wykonaniu babka budyniowa.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 322
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 89
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5094
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32701
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 356
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 272
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 322
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 89
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5094
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32701
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 356
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 272
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy w oddzielnej miseczce z budyniami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Do utartych żółtek z cukrami dodajemy miękkie masło i ponownie ucieramy na pulchną masę. Do utartej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia, cały czas ucieramy do ładnego połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z utartym ciastem, całość delikatnie mieszamy patką do ładnego połączenia ciasta z pianką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą formy z kominkiem. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika).
Po upieczeniu pozostawiamy babką w piekarniku z lekko uchyloną klapą na 15-20 minut. W między czasie w małym rondelku robimy lukier, wsypujemy szklankę cukru pudru, 1 łyżeczkę mleka w proszku i dodajemy sok z połowy cytryny, mieszamy do powstania gładkiej gęstej masy. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy babkę z formy, ścinamy wierzch, odwracamy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Polaną babkę lukrem możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!!!