Babeczki z rozmarynem

Babeczki z rozmarynem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Babeczki z rozmarynem i jabłkami uduszonymi na masełku smakują genialnie. Mięciutkie, delikatne, takie na jednego gryza, no może na dwa. Bardzo nadają się na imprezy, imieniny, spotkania. Proste i szybkie do zrobienia. Bardzo polecam!

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2- 3 jabłka
  • parę gałazek świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 4 żółtka

Przygotowanie

  1. Jabłka pokroić w kostkę. Jeśli chcecie możecie obrać skórkę, ja zostawiam. Rozmaryn drobno posiekać i razem z jabłkami, łyżką cukru i masłem wrzucić do garnuszka i poddusić około 4 minut. Nie trzeba dolewać wody. Chwilę ostudzić.

  2. Ciasto francuskie pokroić ciasto na kwadraty. Formę na mufiny wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kwadraty z ciasta francuskiego wkładamy formy. Napełniamy jabłkami do około 2/3 foremki.

  3. Śmietanę, żółtka i cukier rozbić widelcem lub trzepaczką i polać po jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut na złoty kolor. Smacznego!

Komentarze do przepisu (20)

slodkisentyment 02 lutego
Śliczniutkie :)
Nevermore 02 lutego
Pycha, francuz zawsze się sprawdza :)
fafiatko 02 lutego
Jak zwykle przepiekne i orzesliczne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2- 3 jabłka
  • parę gałazek świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 4 żółtka
Składniki