Amerykańska babka cytrynowa

Amerykańska babka cytrynowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pięknie pachnąca, o pięknym kolorze, polecam nie tylko na święta.

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 duże jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklaka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka i sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Cukier puder z cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą ucieramy razem z masłem.

  2. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.

  3. Do utartej masy dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Mieszamy.

  4. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną lub bułka tartą foremki z kominem przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180.C przez 50 minut.

  5. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, a z foremki wyjmujemy po 15 minutach. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

  8. ;-XD

  9. ;-d

Komentarze do przepisu (22)

Bardzo smaczna babeczka, zolciutka, mieciutka, pycha :-)
slodkisentyment 15 kwietnia
Wygląda przepysznie :) Idealna na święta :)
fafiatko 15 kwietnia
Jaka zolciotka!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 duże jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklaka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka i sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki