Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czasem trzeba przemycić warzywa tak, żeby mięsożerne dzieciaki się nie zorientowały - a to jeden ze sposobów :) mielone z indyka dostępne w sklepach, ale w przepisie wykorzystuję pierś zmieloną w domu
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 235
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 235
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Marchew myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Zostawiam kilka plasterków całych i wrzucam je do wywaru a potem dekoruję nimi danie. Dodaję do mięsa wraz z przyprawami (bez soli) i mieszam dokładnie. Formuję niewielkie klopsy (2 na porcję) i wrzucam na wrzącą wodę.
Formuję niewielkie klopsy (2 na porcję) i wrzucam na wrzącą wodę. Gotuję 20 minut. Sprawdzam czy nie są surowe wyciągając jednego i krojąc go na pół. Jeśli widzę jeszcze zaróżowione mięso, gotuję dodatkowo 10 minut.
Podaję tradycyjnie ziemniakami i surówką, którą dzieciaki zwykle omijają, żeby widelec nie ubrudził się warzywami :) Aneks: Jeśli klopsy mają być polane sosem, ta gorąca woda zawiera wywar warzywny albo kawałki marchewki i pora. Wyjmuję klopsy na chwilę na talerz, trochę wody z wywaru wylewam, a resztę miksuję z warzywami na gładką masę - to właśnie jest soso do polania klopsów.