3 bit - ciasto bez pieczenia

3 bit - ciasto bez pieczenia
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Smaczne i łatwe do przygotowania ciasto. W smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko.

  2. Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
    Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

  3. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
    Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.

  4. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
    Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.

  5. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.

Komentarze do przepisu (11)

Danaida 14 stycznia 2017
Super przepis. Mam tylko pytanie: na jak dużej blaszce robisz to ciasto?
kasia-p 14 stycznia 2017
Smakowicie wygląda. Dodaję do swojej książki kucharskiej. Muszę wypróbować :)
slodka 16 stycznia 2017
Super szybki przepis i pyszne ciasto:) na większe imprezy herbatniki zamieniam na biszkopt czekoladowy:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki