Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie? Szukacie szybkich, sprawdzonych przepisów na smaczny i sycący obiad? Skorzystajcie z przepisu na pyszną zapiekankę z szynką i żółtym serem. Jest to również doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru wędliny zalegającej w kuchni.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Krótko podsmażamy.
Do miseczki wlewamy śmietankę, wbijamy dwa jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Składniki mieszamy do połączenia.
Do naczynia żaroodpornego przerzucamy ugotowany, odcedzony makaron. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą. Całość zalewamy śmietanką połączoną z jakami i przyprawami.
Ser ścieramy na tarce, posypujemy nim górę zapiekanki.
Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą. Zapiekankę makaronową z szynką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na zloty kolor.