Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś kupowałam gotowe tortille w sklepie. Po pewnym czasie zaczęłam kombinować w domu, żeby zrobić swoje, bez tych wszystkich sztucznych dodatków. Po kilku próbach w końcu się udało. Teraz już nie ma opcji żebym kupiła. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a kiedy smażą się na patelni to uwielbiam na nie patrzeć jak rosną i wykrzywiają się w każdą stronę. Filmik do tego przepisu znajdziesz na kanale YouTube. Poniżej zostawię bezpośredni link.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 185
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 185
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1069
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 66
Składniki
Mąkę umieść w misce i dodaj sól. Wymieszaj. Wlej olej, delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej wodę. Za pomocą drewnianej łyżki mieszaj ciasto aż zacznie się sklejać. Następnie przełóż na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż z powrotem do miski. przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Na podsypaną mąką stolnicywyloz ciasto. Podziel na 5 równych części +każda powinna ważyć ok. 75g) zagnieć w kulkę i rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 25 cm. Pierwszy rozwałkowany placek połóż na papierze do pieczenia, lekko posyp mąką i kładź kolejne placki.
Na rozgrzanej patelni smaż placki aż zaczną rosnąć i pojawiać się bombelki. Obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Przed nałożeniem farszu zagrzej placek w mikrofali, aby nie popękał.