Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał to ulubiony czas na pączkowe szaleństwo. Okazuje się, że inspiracji na ciekawe pączkowe wariacje możemy szukać na południu Europy. Pączki z serkiem mascarpone pochodzą z kuchni hiszpańskiej. Zakochasz się w ich delikatniej i miękkiej strukturze oraz wyraźnej, pomarańczowej nucie.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 907
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 907
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. W misce ubij jajka z cukrem waniliowym, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj skórkę, sok z pomarańczy, serek mascarpone i alkohol. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość (mikserem albo łyżką). Ciasto wyjdzie gęste i klejące. Możesz je odstawić na 15 minut albo od razu przejść do formowani pączków.
Podsyp stolnicę mąką, odrywaj porcje ciasta i rozwałkowuj na grubość ok. 7-10 mm. Wykrawaczką do ciasta lub szklanką o średnicy około 9 cm wykrawaj większe kółka, natomiast mniejszą foremką lub naparstkiem (ok. 2,5 cm średnicy) mniejsze kółka w środku.
W czasie przygotowywania pączków, rozgrzej olej w płaskim garnku z grubym dnem. Hiszpańską metodą na aromatyzację oleju jest wrzucenie do niego dwóch pasków (bez białych błonek) skórki z cytryny lub pomarańczy i trzymanie jej około 5 minut na małym ogniu (aby się nie przypaliła). Po tym czasie wyjmij skórki i mocno rozgrzej olej (w zimnym oleju pączki za bardzo będą chłonęły tłuszcz).
Partiami smaż pączki, pamiętając, że powiększą swoją objętość. Po około minucie przewracaj pączki na drugą stronę i smaż około 40-50 sekund. Następnie wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obtocz w cukrze pudrze, gdy będą jeszcze ciepłe.