Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina po wietnamsku to kruche i rozpływające się w ustach mięso, w słodko-pikantnej glazurze. Cechuje się bardzo intensywnym i aromatycznym smakiem. Sekretem tego dania jest woda kokosowa, która ma słodko-słony smak. Można też użyć mleczka kokosowego, a wówczas wieprzowina zyska charakterystyczną, kokosową nutę. Długi czas gotowania jest kluczem do sukcesu. To danie jest wizytówką kuchni azjatyckiej – spektakularnej, egzotycznej i aromatycznej.
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 13
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 7
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 25
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 13
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 7
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 25
Składniki
Łopatkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na ok. 3 cm kawałki. Szalotkę bardzo drobno pokrój, a czosnek posiekaj. Cukier i wodę przełóż do dużego garnka i umieść na średnim ogniu. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia cukru.
Do garnka włóż wszystkie pozostałe składniki. Zamieszaj i zostaw na średniej wielkości ogniu. Całość powinna się dość energicznie gotować. Duś wieprzowinę po wietnamsku przez 1,5 godziny bez przykrycia, mieszając 1-2 razy w trakcie całego procesu.
Po ok. 1,5 godzinie powinien oddzielić się tłuszcz. Wtedy bardzo energicznie wymieszaj, by mięso się skarmelizowało. Kiedy płyn zniknie, danie jest gotowe do podania. Wieprzowinę posyp posiekanym szczypiorkiem lub szalotką. Podawaj z dodatkiem ryżu.