Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina po wietnamsku to kruche i rozpływające się w ustach mięso, w słodko-pikantnej glazurze. Cechuje się bardzo intensywnym i aromatycznym smakiem. Sekretem tego dania jest woda kokosowa, która ma słodko-słony smak. Można też użyć mleczka kokosowego, a wówczas wieprzowina zyska charakterystyczną, kokosową nutę. Długi czas gotowania jest kluczem do sukcesu. To danie jest wizytówką kuchni azjatyckiej – spektakularnej, egzotycznej i aromatycznej.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 298
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 127
Polecam.
Odsłon: 170
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 2967
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 2821
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 298
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 127
Polecam.
Odsłon: 170
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 2967
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 2821
Składniki
Łopatkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na ok. 3 cm kawałki. Szalotkę bardzo drobno pokrój, a czosnek posiekaj. Cukier i wodę przełóż do dużego garnka i umieść na średnim ogniu. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia cukru.
Do garnka włóż wszystkie pozostałe składniki. Zamieszaj i zostaw na średniej wielkości ogniu. Całość powinna się dość energicznie gotować. Duś wieprzowinę po wietnamsku przez 1,5 godziny bez przykrycia, mieszając 1-2 razy w trakcie całego procesu.
Po ok. 1,5 godzinie powinien oddzielić się tłuszcz. Wtedy bardzo energicznie wymieszaj, by mięso się skarmelizowało. Kiedy płyn zniknie, danie jest gotowe do podania. Wieprzowinę posyp posiekanym szczypiorkiem lub szalotką. Podawaj z dodatkiem ryżu.