Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serek twarogowy zawiera dużo wapnia jest bardzo zdrowy, pyszny i łatwy w wykonaniu, bez konserwantów.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 172
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 53
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 172
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 53
Składniki
Mleko wlewamy do emaliowanego lub nierdzewnego garnka. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy w kuchni do zsiadnięcia (trwa to około 2 dni). Gdy mleko jest już zsiadłe, zbieramy śmietanę lub ją pozostawiamy (wyjdzie nam ser tłusty), podgrzewamy do 38°C, mieszająć.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury 38°C, zlewamy ogrzane zsiadłe mleko na chustę serowarską przykrywającą sito, związujemy ją ciasno i odwieszamy do odcieknięcia serwatki. U mnie trwa to 2 godziny. Serwtkę można wykorzystać do ugotowania polewki, barszczu białego lub wypić. Jest bardzo zdrowym probiotykiem, który wspomaga bakterie jelitowe w przemianie materii.