Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słońce z ciasta francuskiego robi się naprawdę prosto, a wygląda efektownie. To apetyczna przekąska, wprost idealna na spotkanie z bliskimi. Każdy z gości odrywa po jednym „promyku" i może zamoczyć go w aromatycznym dipie. Przepis warty spróbowania!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 54
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 461
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13445
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 54
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 461
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13445
Składniki
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż płat ciasta francuskiego i połóż na nim duży talerz. Nożem obtocz wokół niego koło. W ten sposób wytnij pierwsze koło z ciasta francuskiego. Pozbieraj skrawki - nie będą ci potrzebne. Oddzielnie wytnij w ten sam sposób identyczne koło z drugiego płata.
Czosnek obierz i pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim czosnek. Po chwili dodaj też szpinak. Podsmażaj ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy szpinak będzie już rozmrożony, wkrusz do niego fetę i wymieszaj do połączenia. Smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu, a potem odstaw z palnika do chwilowego wystygnięcia.
Farsz szpinakowy przełóż na koło z ciasta francuskiego, które ułożone jest na blaszce do pieczenia. Rozsmaruj go równomiernie i ułóż na nim łososia. Przykryj następnie drugim kołem z ciasta francuskiego.
Na środku koła odbij lekko dno kubka. Nożem natnij ciasto tak, aby powstały „promienie". Następnie każde z takich ramion skręć ostrożnie dwa lub trzy razy (tak, aby nie wypadł farsz).
Jajko roztrzep i pędzelkiem nanieś na słońce z ciasta francuskiego.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut. Możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwuj samo lub np. z dipem czosnkowym, śmietankowym czy koperkowym. Smacznego!