Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z marchewki różne ma oblicza. W klasycznym wydaniu przyrządza się ją ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Marchewka to jednak warzywo tak wdzięczne, że można łączyć je niemal ze wszystkim, tworząc zarówno dania wytrawne, jak i na słodko. Jeśli chodzi o pomysły na surówkę z marchewki, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Świetnym towarzystwem będą dla niej, jabłko, seler, ananas, rodzynki, cebula, por… można wymieniać bez końca. Najważniejsze, że marchewkowe specjały zawsze są pyszne, a przy tym stanowią wyśmienite źródło karotenoidów (związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym), witaminy A, K i C, a także wapnia, potasu, fosforu, magnezu. Jeśli połączymy marchewkę z orzechami czy oliwą, dodatkowo otrzymamy solidną porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych – nieodzownych nam dla sprawności umysłu, wysokiej odporności i dobrego samopoczucia. Wszystkie wymienione substancje odżywcze (i mnóstwo smaku!) znajdziemy w surówce z marchewki i orzechów pekan.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Składniki
Marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj orzechy i dodaj do miki z marchewką i jabłkiem. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Połącz sos ze składnikami surówki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdób surówkę posiekanymi listkami mięty.