Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniczek na zimno to nie tylko pyszna i słodka propozycja na deser, ale ciasto także idealnie schładza w letnie i upalne dni.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1929
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1751
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1929
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1751
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki włóż do miski robota kuchennego i zmiksuj na bardzo drobne okruchy przypominające bułkę tartą. Masło rozpuść i ostudź. Dodaj je do herbatników i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masą z herbatników wylep spód i brzegi formy. Dociśnij ją łyżką lub szklanką. Włóż całość do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. W szklance wymieszaj wodę i sok z cytryny. Podgrzej je i dodaj żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W misce utrzyj serek śmietankowy na gładką i kremową masę. Dodaj skondensowane mleko, śmietankę i skórkę z cytryny. Zmiksuj do połączenia. Powoli wlewaj mieszankę żelatyny, cały czas mieszając. Wylej masę na schłodzony już spód i wstaw całość do lodówki, po wygładzeniu powierzchni. Zostaw ciasto do całkowitego związania.
Przygotuj galaretkę. Galaretkę wymieszaj w szklance wrzącej wody aż do rozpuszczenia proszku. Dodaj zimną wodę i ponownie wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, aż zacznie delikatnie tężeć. Galaretkę wylej na sztywną już masę serową. Serniczek na zimno wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 6 godzin.