Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dojrzałe śliwki, pachnące pomidory, kawałki soczystego schabu i przyprawy to gwarancja zachwycającego obiadu. Owoce i warzywa podczas pieczenia zamieniają się w gęsty słodko-kwaśny sos, który powoduje, że mięso staje się miękkie, delikatne i kruche. Schab w sosie śliwkowym możesz zaserwować z ziemniakami z wody, ulubioną kaszą lub kopytkami. Danie zasmakuje szczególnie tym, którzy uwielbiają łączyć słodkie, owocowe akcenty z mięsem. Zamiast śliwek możesz także użyć moreli.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 80
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 80
Składniki
Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i poszatkuj w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż schab ze wszystkich stron (ważne, aby patelnia była bardzo gorąca a obsmażanie odbywało się szybko).
Na patelnię dodaj cebulę, a gdy zacznie się złocić, wlej passatę do mięsa. Zamknij pokrywę patelni i duś około 5-10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek i pokrojone na ósemki śliwki. Jeśli lubisz dodawać alkohol do dań, wlej go w tym momencie i pozwól odparować.
Dopraw schab solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut, aż schab stanie się miękki, a sos ładnie zgęstnieje. Danie podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.