Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej Mamy. I Jej Mamy. Czyli... Taki półbigos dla osób nie liczących kalorii. Smakowity dodatek do tłuczonych ziemniaków, szarych klusek, czy kotleta schabowego.
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 450
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32627
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 111
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 450
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32627
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 111
Składniki
Kapustę przepłukać na sitku pod kranem, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować przez jakiś kwadrans. Odcedzić, uzupełnić wodę, ponownie zagotować. Jeśli kapusta nadal jest zbyt kwaśna, czynności powtórzyć. Nadmiar wywaru odlać do innego naczynia (przyda się do białego barszczu). Dodać przyprawy i dalej gotować.
Mięso przesmażyć aż do wytopienia się tłuszczu. Kiedy kapusta jest podgotowana na półmiękko, przełożyć do niej mięso, najlepiej łyżką cedzakową, zostawiając tłuszcz na patelni.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w półkrążki. Dodać do kapusty, całość przemieszać i dusić do pełnej miękkości.
Przyrządzić zasmażkę. Słoninę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do uzyskania małych skwarek. Zasypać mąką, energicznie przemieszać i ponownie lekko podsmażyć. Uwaga! Nie rumienić nadmiernie; wskazana zasmażka I stopnia.
Dodać do kapusty i, nadal mieszając, krótko dogotować w celu pozbycia się posmaku surowizny. Gotowe, można serwować.