Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszenie produktów spożywczych to świetny sposób na przedłużenie czasu ich przydatności do spożycia, przy zachowaniu pełni wartości odżywczych. Przede wszystkim jednak to metoda obróbki, która dodaje żywności oryginalnych walorów smakowych. Kisić można niemal wszystko, ale najpopularniejsze są kiszonki z warzyw – ogórków, kapusty, papryki. Znakomite są także kiszone rzodkiewki. Rzodkiewki można zakisić na wiele sposobów – w całości, pokrojone w ćwiartki lub na plasterki. Do solanki powędrować mogą ulubione dodatki, np. ostre papryczki, które sprawią, że rzodkiewki będą mocno pikantne. Oto jeden z przykładowych przepisów:
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 49
Smak wiosny!
Odsłon: 691
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 64
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 685
Szybka i smaczna
Odsłon: 11244
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 306
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 49
Smak wiosny!
Odsłon: 691
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 64
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 685
Szybka i smaczna
Odsłon: 11244
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 306
Składniki
Przygotuj słoiki na kiszone rzodkiewki – umyj je starannie i wyparz. Obierz rzodkiewki - usuń całą nać i korzenie. Umyj rzodkiewki starannie i wykrój nadpsute części. Ułóż rzodkiewki ciasno w słoikach, przekładając je obficie przyprawami. Zalej wodą (w temperaturze pokojowej) z solą tak, by w całości przykrywała zawartość słoików. Jeśli rzodkiewki wypływają na powierzchnię, dociąż je, np. płaskim kamieniem.
Jeśli chcesz przechowywać kiszone rzodkiewki przez dłuższy czas, zapasteryzuj je. Jeśli planujesz zjeść je tuż po ukiszeniu, lekko zakręć słoiki i dokręć szczelnie po 3-4 dniach.
Przechowuj słoiki w ciepłym, ocienionym miejscu. Po kilku dniach wstaw do lodówki. Już po 2-3 dniach możesz cieszyć się smakiem rzodkiewek małosolnych. Po około tygodniu będą ukiszone. Podczas kiszenia rzodkiewki stracą swój intensywny kolor, za to pięknie wybarwi się zalewa!