Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z kapustą to pyszna propozycja obiadowa.
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 10
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 6
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 22
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 10
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 6
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 22
Składniki
Kapustę gotujemy tak al dente ( będzie się jeszcze dusić z roladkami) Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przesmażamy na łyżce masła, delikatnie solimy. Ugotowaną i odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kroimy drobno. Dodajemy przesmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry ,uważając aby nie zrobić dziurek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy farsz z kapusty i pieczarek .
Następnie zwijamy w roladkę i związujemy nićmi lub spinamy wykałaczkami.
Na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przygotowane roladki, oprószamy słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Następnie zalewamy do połowy bulionem, ( ewentualnie wodą z dodatkiem maggi lub sosu sojowego) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
Miękkie roladki przekładamy na talerz, zdejmujemy nici lub wykałaczki. Powstały sos przecedzamy przez gęste sito zagotowujemy i zaciągamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze do smaku. (można dodać odrobinę przecieru pomidorowego, sos zyska na kolorze i smaku).