Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne przy diecie bezmlecznej, nie różnią się smakiem od tradycyjnych pączków.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 10 dag mąki i pół szklanki wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajko oraz żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier wanilinowy, resztę wody, sól i rum. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min.
Uformować w rękach małe kulki, delikatnie przyciskając odłożyć na stolnicę oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia (u mnie około 20 min).
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręcznikach papierowych. Gdy wystygną nadziewam pączki marmoladą używając do tego strzykawki i posypuje cukrem pudrem. Ps. Pierwotny przepis pochodzi z www.mojewypieki.com i został zmodyfikowany na potrzeby diety bezmlecznej.