Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serek twarogowy zawiera dużo wapnia jest bardzo zdrowy, pyszny i łatwy w wykonaniu, bez konserwantów.
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Składniki
Mleko wlewamy do emaliowanego lub nierdzewnego garnka. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy w kuchni do zsiadnięcia (trwa to około 2 dni). Gdy mleko jest już zsiadłe, zbieramy śmietanę lub ją pozostawiamy (wyjdzie nam ser tłusty), podgrzewamy do 38°C, mieszająć.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury 38°C, zlewamy ogrzane zsiadłe mleko na chustę serowarską przykrywającą sito, związujemy ją ciasno i odwieszamy do odcieknięcia serwatki. U mnie trwa to 2 godziny. Serwtkę można wykorzystać do ugotowania polewki, barszczu białego lub wypić. Jest bardzo zdrowym probiotykiem, który wspomaga bakterie jelitowe w przemianie materii.