Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki wynalazkowi internetu każdy ma łatwy dostęp do tysięcy oryginalnych przepisów. Dlatego coraz trudniej dziś upiec naprawdę niespotykane ciasto. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, postaw na połączenie kilku przepisów w jednym wypieku. Oto jeden z przykładów.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a gdy się rozpuści – po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę i skrobię. Wymieszaj szpatułką z masą jajeczną. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej połowy dodaj kakao, a do drugiej cukier waniliowy. Przelej ciasto kakaowe do natłuszczonej, oprószonej mąką blachy o wymiarach około 24x24 cm. Delikatnie wyłóż na nie drugą porcję ciasta (tak, by się nie wymieszały) i wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przekrój biszkopt na dwa blaty – kakaowy i waniliowy. Połącz wszystkie składniki na poncz i nasącz nim blaty biszkoptu.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku. Dodaj 3 łyżki śmietany do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Połącz tak przygotowaną żelatynę z resztą śmietany. Podziel bitą śmietanę na dwie części. Jedną wymieszaj z syropem z malin.
Wyłóż warstwę śmietany (białej) na biszkopt kakaowy. Ułóż na śmietanie biszkopt waniliowy, a na nim rozsmaruj cienką warstwę konfitury. Następnie rozprowadź warstwę śmietany z sokiem z malin. Wstaw ciasto na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.