Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta Bounty to świetny deser na sylwestra i nie tylko. Wystarczy uzbroić się w kilka składników i odrobinę cierpliwości. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego jest tak proste do przygotowania.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 277
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 381
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 500
Polecam.
Odsłon: 832
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 277
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 381
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 500
Polecam.
Odsłon: 832
Składniki
Przygotuj formę do tarty o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją dokładnie masłem.
Rozdrobnij herbatniki w blenderze na drobne okruchy. Masło roztop w garnku i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do powyższych składników. Masę wymieszaj do dokładnego połączenia.
Przełóż przygotowane ciasto do formy - tak, żeby boki i spód były jednakowej grubości, dobrze zbite i uklepane. Włóż do lodówki na godzinę.
W garnku podgrzej śmietankę z olejem kokosowym (wyłącz tuż przed wrzeniem). Zdejmij garnek z palnika i dodaj pokruszoną białą czekoladę. Pomieszaj, żeby się połączyła w kremowy, gęsty sos. Do osobnej miski wsyp wiórki kokosowe. Zalej je przygotowanym, ciepłym nadzieniem i wymieszaj dokładnie. Wyjmij schłodzony spód i zalej od razu kokosową masą. Odczekaj kilka minut i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny - tarta musi być dobrze schłodzona.
Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Śmietankę i masło podgrzej w garnku, aż będą ciepłe (ale nie do wrzenia). Posiekaj czekoladę i wsyp ją do garnka. Wymieszaj do powstania gładkiej masy.
Polewę przelej na schłodzoną masę kokosową. Jeśli chcesz je udekorować, np. wiórkami kokosowymi, czekoladą lub czekoladkami, zrób to teraz. Gotowe ciasto włóż do lodówki do ostudzenia na ok. pięć godzin. Smacznego!