Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie truskawki i zastanawiacie się, co z nich zrobić? Świetnym pomysłem będzie upieczenie prostego ciasta truskawkowego. Składniki do jego przygotowania powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie do miski dodajemy olej i wszystko razem energicznie mieszamy.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy szpatułką.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przelewamy do niej surowe ciasto. Na górze układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.