Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji są super miękkie i puszyste. Zachowują wilgotność i świeżość znacznie dłużej od klasycznych słodkości przygotowywanych na Tłusty Czwartek. A smakują wybornie!
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1134
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 262
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 80
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1134
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 262
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotuj puree ziemniaczane. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedź je i natychmiast dodaj mleko oraz masło. Ubij je ze sobą za pomocą tłuczka lub przeciśnij przez praskę.
Przygotuj pączki. Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce połącz ze sobą: drożdże, cukier, mąkę i sól. W drugiej misce wymieszaj: wodę, masło, gorące jeszcze puree, mleko i jajko. Połącz ze sobą oba rodzaje składników, mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Odstaw je przykryte ściereczką na ok. 40 minut.
Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć je, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Wytnij kółka za pomocą szklanki. Wycięte pączki ułóż na blaszce dobrze podsypanej mąką i pod przykryciem. Zostaw je do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
W głębokim garnku rozgrzej smalec do temperatury 180 st. Celsjusza. Smaż pączki partiami, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Gotowe słodkości wyciągaj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki.
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji podawaj po udekorowaniu w dowolny sposób. Możesz je także wcześniej naszprycować dżemem.