Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe z papryką chili to prawdziwa gratka dla osób lubiących ostre i wyraziste smaki. Z pewnością pikanterii nie można im odmówić! Dodatek miodu i użycie octu jabłkowego dodają nutkę słodyczy, która doskonale kompensuje tę ostrość. Dużą zaletą jest możliwość samodzielnego dopasowania tego dania pod własne kubki smakowe. Wystarczy dodać lub odjąć papryczki, jeśli wolisz pikantniejsze lub delikatniejsze ogórki.
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 54
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6713
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 145
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 54
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6713
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 145
Składniki
Ogórki umyj i osusz. Odetnij końce i pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Powkładaj je ciasno do 2-3 dużych słoików, które zostały wcześniej wypasteryzowane.
Do dużego garnka wlej ocet, wodę i wszystkie pozostałe przyprawy. Papryczki chili oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki. Także przełóż je do garnka. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i przelej do słoików. Płyn powinien sięgać do ok. 1 cm pod poziom zakrętki.
Wstaw słoiki do dużego garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do około połowy ich wysokości. Gotuj przez 20 minut. Wyjmij na blat i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki konserwowe z papryką chili są gotowe do spożycia już po 24 godzinach. Z biegiem czasu będą stawały się coraz bardziej wyraziste i ostre.