Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni to klasyczna potrawa kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. W przeciwieństwie do naszych pierogów z mięsem, farsz składa się z surowego mięsa. Dzięki temu, po ugotowaniu, wewnątrz powstaje esencjonalny i mocny w smaku bulion.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 45
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Składniki
Mięsa zmiel dwukrotnie maszynką na siatce o najmniejszych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem mięso, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej rosołem i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Farsz dopraw według uznania solą i pieprzem. Ilość przypraw zależy od stopnia ostrości i słoności użytego bulionu.
Przygotuj ciasto. Do miski wysyp mąkę i zrób w niej dołek. Wlej do niego wodę, żółtka jajek, oliwę i sól. Z początku wymieszaj wszystko łyżką, aż woda nie zrobi się na tyle chłodna, by można było ciasto zagnieść rękoma.
Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj, aż stanie się jednolite i elastyczne. Odstaw je do odpoczęcia na ok. pół godziny.
Ciasto rozwałkuj wałkiem na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj z niego kółka niewielką szklanką, tak jak w przypadku pierogów. Na środku każdego kółka umieść łyżkę farszu, by możliwe było swobodne zlepienie brzegów.
Brzegi zlep, a krawędzie połącz ze sobą – w kierunku odwrotnym niż w przypadku uszek. Zagotuj wodę w dużym garnku. Po zagotowaniu dodaj szczyptę soli. Wrzucaj pielmieni partiami na wrzątek i gotuj przez 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podawaj gorące, polane roztopionym masłem i posypane posiekanym koperkiem.