Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy zostają mi na działce nieco "przerośnięte" ogórki, które nie nadają się na kiszone czy korniszony, wtedy pozostaje jeszcze możliwość zrobienia pysznych pikli :-)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 911
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 225
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9323
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 911
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 225
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9323
Składniki
Składniki zalewy wymieszać ze sobą i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Ogórki umyć, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Następnie można pokroić na mniejsze kawałki w zależności od tego jakiej wielkości słoików użyjemy.
Na dno każdego słoika wrzucić jeden listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pół ząbka czosnku (proporcje na małe słoiczki takie, jak do dżemów). Następnie ciasno ułożyć pokrojone ogórki i zalać ostudzoną zalewą (nie musi być całkiem zimna, ważne żeby nie była gorąca i nie sparzyła ogórków).
Słoiki zakręcić, wstawić do garnka wyłożonego szmatką, zalać wodą do ok. 1/3 wysokości słoiczków i gotować 10 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiczki wyjąć i odstawić na ręcznik odwrócone do góry dnem na ok. 30 minut. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Rodzaj użytej musztardy jest uzależniony od naszych indywidualnych upodobań. Ja, kiedy chcę zrobić nieco pikantniejsze pikle, używam musztardy rosyjskiej. Ogórki zaprawione w ten sposób osiągają pełnię smaku po kilku tygodniach przechowywania w chłodnym miejscu. Z podanej ilości składników wychodzi 14 słoiczków po dżemie. Aby słoiczki dobrze się zamknęły powinno wystarczyć ok. 30 minut do góry dnem, ale ja dla pewności przeważnie zostawiam aż do całkowitego wystudzenia :-) Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)