Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pizza przekąska na raz
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 673
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2131
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1424
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 162
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 572
Szybka i smaczna
Odsłon: 9315
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 673
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2131
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1424
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 162
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 572
Szybka i smaczna
Odsłon: 9315
Składniki
Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, szczyptę cukru (cukier dodajemy aby drożdże pracowały) oraz 2-3 łyżki mąki i robimy rozczyn. Musi mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, oraz sól rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wyrobić ciasto na początek można w misce a następnie na stolnicy, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na 6 równych części w rękach rozpłaszczamy. Smarujemy ciasto pastą pomidorową układamy na niej swoje ulubione dodatki ( u mnie salami, kukurydza, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula). Wszystko posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.