Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z cukinią i śmietaną ma głęboki i bogaty smak. Cytryna dodaje mu nutki kwaskowatości i orzeźwienia. Świeże zioła stanowią tu niezapomnianą kompozycję, która sprawia, że całość jest lekka – mimo użycia ciężkiej śmietany. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu – wystarczy niecałe pół godziny.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7775
Składniki
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując kilka łyżek wody z gotowania.
Do rondelka wlej śmietanę. Dodaj skórkę z cytryny i całość podgrzewaj na średnim ogniu. Mocno ubijaj do momentu pojawienia się bąbelków. Do śmietany dodawaj pojedynczo po 1 łyżce masła, za każdym razem ubijając do połączenia składników. Zdejmij sos z ognia w momencie, gdy będzie miał dość gęstą konsystencję. Cukinię umyj i odetnij końce. Za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw pokrój je w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cukinię i smaż przez 1-2 minuty. Do rondelka z sosem śmietanowym przełóż odcedzony makaron i cukinię. Wymieszaj do połączenia składników. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu celem rozrzedzenia sosu. Dodawaj małymi porcjami parmezan, mieszając do jego rozpuszczenia.
Świeże zioła grubo posiekaj i dodaj do dania razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Makaron z cukinią i śmietaną podawaj na ciepło, udekorowany listkami bazylii.