Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to ciastko z kremem budyniowym. W Polsce znana jest także jako kremówka. Choć bazą deseru jest ciasto francuskie, a jego nazwa kojarzy się z cesarzem Bonaparte, napoleonkę wynaleziono… w Neapolu! To tylko jedna z wielu ciekawych historii, jakie wiążą się z napoleonką. Na rodzimym gruncie dotyczą one np. słynnych kremówek papieskich. A jak przyrządzić to smakowite ciastko?
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 304
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 168
Polecam.
Odsłon: 275
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 87
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 304
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 168
Polecam.
Odsłon: 275
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 87
Składniki
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń i przekrój mocno schłodzony arkusz ciasta francuskiego na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podziurkuj w kilku miejscach widelcem i od razu wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Ostudź. W ten sam sposób upiecz drugi arkusz.
Odlej około 250 ml mleka i wymieszaj dokładnie mikserem z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. W garnku z nieprzywieralną powłoką zagotuj resztę mleka z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Gdy mleko zrobi się gorące, roztop w nim masło. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka z masłem i cukrem powoli wlej mleko z mąką i żółtkami. Cały czas mieszaj przy tym zawartość garnka mikserem lub rózgą cukierniczą. Gdy składniki się połączą, gotuj je jeszcze przez chwilę, aż krem zgęstnieje.
Ciepłym kremem poprzekładaj blaty upieczonego ciasta francuskiego. Gdy napoleonka wystygnie, pokrój ją na mniejsze porcje i oprósz cukrem pudrem.