Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana mięsem mielonym to klasyka jesiennego menu. Aby wprowadzić zaskakujący element warto przygotować nadziewane warzywa w sosie pomidorowym, dzięki czemu zyskasz mnóstwo smaku i potężną dawkę soczystości. Do wypełnienia warzyw użyj dowolnego mielonego mięsa, choć świetnie sprawdzi się drób. W wersji dla wegetarian zastąp mięso mieszanką pieczonych warzyw. Paprykę faszerowaną podawaj z ulubiona sałatką, ziemniakami z wody, ugotowanym ryżem lub kaszą.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 56
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 462
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13489
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 56
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 462
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13489
Składniki
Umyj papryki, wydrąż z nich gniazda nasienne i białe błonki.
Na głęboką patelnię wlej pomidory, dodaj szczyptę soli i pieprzu, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj sos ok.20 minut, aż pomidory się w pełni rozpadną i sos stanie się mniej wodnisty.
W międzyczasie włóż do miski mielone mięso, dodaj drobno przesiekaną cebulkę, sól, pieprz, zioła, starty ser, bułkę tartą, jajko oraz łyżkę przygotowanego sosu. Farsz dokładnie wymieszaj ręką i napełniaj nim papryki. Następnie włóż papryki w uprzednio sporządzony sos i przykryj pokrywką.
Gotuj danie przez około 30 minut na małym ogniu przewracając paprykę od czasu do czasu, by w pełni się udusiła, a farsz nie był surowy. Paprykę możesz także upiec w piekarniku. Wystarczy, że przelejesz sos do naczynia żaroodpornego, umieścisz w środku papryki, zamkniesz pokrywę i upieczesz w 180°C przez 40-50 minut. Paprykę podawaj gorącą w towarzystwie sosu pomidorowego.