Podkręci smak i wydobędzie najgłębsze pokłady witamin. Jaki sos sałatkowy pasuje do kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska to bardzo wszechstronny składnik wielu dań. Doskonale sprawdzi się ona w formie surówki, sałatki oraz jesiennego bigosu. Jakie właściwości ma kapusta pekińska? I jakie potrawy z nią w roli głównej warto przygotować? Dowiedz się wszystkiego na temat tego warzywa krzyżowego.

Co dodać do kapusty pekińskiej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kapusta pekińska to częsty gość na polskich stołach. Nic w tym dziwnego – pasuje do większości składników i świetnie sprawdza się jako baza do odżywczych i zdrowych surówek, które łatwo zabierzesz ze sobą do pracy czy na uczelnię. Jakie właściwości ma kapusta pekińska? I kto powinien ją już dzisiaj wdrożyć do swojego jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania oraz garść ciekawych przepisów znajdziesz w dalszej części tego artykułu. 

 Sprawdź także: 10 przepisów na ogórki. Nietypowe potrawy i napoje z ogórka

Kapusta pekińska – wartości odżywcze i witaminy 

Zanim zapoznasz się ze sprawdzonymi przepisami na sos do kapusty pekińskiej, warto zaznajomić się z podstawowymi informacjami na temat tego warzywa krzyżowego. Dlaczego należy regularnie spożywać kapustę pekińską? Wartości odżywcze i witaminy dla tego pokarmu zaprezentowane są poniżej. 

Kapusta pekińska należy do kategorii warzyw niskokalorycznych. W 100 g tego składnika znajduje się zaledwie 40 kcal. Nie oznacza to jednak, że jest ona w zupełności bezwartościowa – wręcz przeciwnie. Spożywając ją regularnie, dostarczysz swojemu organizmowi sowitej ilości witamin C, A i tych z grupy B, a także potasu, magnezu i wapnia. Warto także wspomnieć, że zawiera ona nieco żelaza i kwasu foliowego, które są ważnymi elementami menu ciężarnych. 

Jakie właściwości ma kapusta pekińska? 

Jej główną zaletą jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest ona w zupełności bezpieczna dla osób borykających się ze schorzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością, zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2. 

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale kapusta pekińska działa antybakteryjnie. Doniesienia ze świata nauki dostarczają dowodów na to, że jest ona naturalnym remedium na bakterie Helicobacter pylori, które wykazują oporność na leczenie antybiotykami. Warto wspomnieć, że te drobnoustroje są niebezpieczne dla twojego zdrowia ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy. 

Na jakie inne własności możesz liczyć, regularnie jedząc kapustę pekińską? Okazuje się na przykład, że zawarte w niej izotiocyjaniany chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Jej kolejnym atutem jest działanie przeciwzapalne, prowadzące do zmniejszenia aktywności limfocytów T. Ze względu na powyższe właściwości specjaliści rekomendują włączenie kapusty pekińskiej do menu pacjentów borykających się z chorobami na tle autoimmunologicznym.

Warto zaznaczyć, że kapusta pekińska ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Za tę cechę odpowiadają glukozynolany, które redukują stres oksydacyjny w arteriach i obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto nie wolno zapominać, że dane literaturowe wskazują na jej cechy przeciwnowotworowe. To ostatnie działanie jest powiązane głównie z oddziaływaniem zawartych w niej związków na funkcjonowanie układu endokrynnego. 

Kto powinien jeść kapustę pekińską? 

Odpowiedź jest bardzo prosta – każdy, u kogo po jej spożyciu nie występują problemy żołądkowo-jelitowe. Zawarte w niej związki bioaktywne są tak bogate, że stanowią one doskonałe wsparcie dla szeregu układów, w tym hormonalnego, krwionośnego, pokarmowego oraz metabolicznego. Walczysz z nadprogramowymi kilogramami lub niewyrównaną gospodarką węglowodanową? W takim razie kapusta pekińska to prawdziwy dietetyczny strzał w dziesiątkę. 

Kapusta pekińska na surowo a gotowana/smażona 

Kapusta pekińska na surowo a gotowana/smażona – jaka jest między nimi zależność? Ta pierwsza świetnie sprawdzi się w przypadku całego wachlarza różnorodnych surówek. W takiej formie można spożywać ją solo lub z innymi składnikami dania, np. mięsem, pieczonymi ziemniakami, kotletami na bazie tofu czy potrawami kuchni azjatyckiej. Ta druga z kolei to propozycja dla osób, które są fanami delikatniejszego wariantu bigosu. Sprawdzą się one także u osób, które doświadczają wzdęć, zaparć lub nadmiernych gazów po spożyciu opcji na bazie surowego warzywa. 

Jaki sos sałatkowy pasuje do kapusty pekińskiej – przepisy 

Przepisy, które znajdziesz poniżej, przyjdą ci z pomocą w kryzysowych sytuacjach. Zachęcamy cię również do eksperymentowania z różnymi smakami, ponieważ omawiane w tym artykule warzywo krzyżowe pasuje do rozmaitych dodatków, w tym innych warzyw, sałat, orzechów i pestek, a także komponentów mięsnych i wegańskich. 

Pierwszą i najbardziej klasyczną propozycją jest sos winegret. Receptura na ten dressing do surówki jest bardzo prosta i polega na połączeniu kilku podstawowych składników, w tym oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i świeżo zmielonego pieprzu. Kropką nad i tego zestawienia będzie jasny miód i musztarda delikatesowa.  

Najważniejszą zasadą podczas wykonywania domowego winegretu jest zachowanie magicznej proporcji trzy do jednego, gdzie użyjesz trzech łyżek oliwy na jedną łyżkę octu lub soku z cytryny. Oczywiście warto tutaj poeksperymentować, ponieważ niektórym osobom bardziej przypadnie do gustu wersja opierająca się na proporcji trzy do dwóch. 

Innym pomysłem na przyprawienie surówki z kapustą pekińską jest wymieszanie śmietany 18%, majonezu, musztardy miodowej lub sarepskiej oraz szczypty soli. Ta wersja świetnie pasuje np. z takimi dodatkami jak zielony groszek czy kukurydza z puszki. Wyśmienicie podbija ona smak i może być zmieszana z rozmaitymi przyprawami. 

Fani czosnku mogą pokusić się o przyrządzenie śmietanowo-czosnkowego dressingu do surówki z kapustą pekińską. Do zrealizowania tej receptury potrzebujesz dobrej jakości oliwy z oliwek, odrobiny cukru, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Zwieńczeniem tego przepisu będzie miks ziół, w tym drobno posiekany koperek, bazylia, oregano i natka pietruszki.  

Jeśli należysz do miłośników azjatyckich smaków, spróbuj połączyć surówkę z kapusty pekińskiej z kilkoma składnikami, które są charakterystyczne dla orientalnych dań. W tym celu przyda ci się słoik, do którego wrzucisz przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo starty imbir, czarny sezam, olej sojowy, olej sezamowy, sok sojowy sok z limonki oraz miód. Dopraw wszystko pieprzem, a następnie zamknij wieczko i energicznie potrząsaj, aż do wymieszania wszystkich produktów i powstania sosu o jednolitej konsystencji. Polecamy wstrzymać się od stosowania soli, ponieważ obecność w nim sosu sojowego sprawi, że nabierze on wystarczająco słonego smaku. 

Źródła: healthline.com, webmd.com, pubmed.com, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

2
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0