Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy makaron nie ma sobie równych! Jest zdecydowanie smaczniejszy od sklepowych odpowiedników. Jego przygotowanie nie jest trudne, dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po ten przepis i zrobić go samodzielnie. Podany z rosołem zachwyci wasze podniebienia.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 216
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 757
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1803
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 277
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 216
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 757
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1803
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 277
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, robimy z niej kopczyk z wgłębieniem. Do środka wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i wodę. Z podanych składników zagniatamy ciasto (może to potrwać około 20-30 minut).
Wyrobione ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na około pół godziny, żeby odpoczęło.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części. Bierzemy pierwszy kawałek, rozwałkowujemy go na cienki placek o 1-2 mm grubości. Następnie kroimy go na pasy o grubości około 5-6 cm, które układamy jeden na drugi. Złożone paski ciasta kroimy na nitki lub w grubsze paseczki.
Makaron przesypujemy mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia makaronu na powierzchnię. Makaron w trakcie gotowania mieszamy łyżką, żeby się nie posklejał. Ugotowany odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.