Jak najłatwiej zrobić sos do makaronu z niczego? Przepisy na prościutkie i zdrowe sosy do makaronu

Brakuje ci czasu na przygotowanie pożywnego obiadu? Rozwiązaniem tego problemu może być zrobienie szybkiego makaronu z sosem. Wcale nie musisz sięgać po gotowce ze sklepu, w prosty sposób możesz przyrządzić go samodzielnie w domu. W poniższym artykule znajdziesz przepisy na pyszne i zdrowe sosy do makaronu, które zrobisz w ekspresowym tempie.

Najlepsze pomysły na sosy do makaronu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Makaron z sosem to danie, który lubi chyba każdy. Można bez problemu dostosować je nie tylko do preferencji smakowych, ale również do stosowanej diety, na przykład wegetariańskiej. W sklepach znajdziemy dzisiaj szereg różnego rodzaju makaronów, w tym wyprodukowanych ze strączków czy na przykład z mąki orkiszowej. Do tego dużo warzyw, dodatek białkowy na przykład kurczak i mamy aromatyczne, pyszne i wartościowe danie. Sprawdź, jak najłatwiej zrobić sos do makaronu.  

 Sprawdź także: Jak zrobić ser do naleśników? Sekretem na kremową konsystencję jest jeden składnik

Dlaczego makaron z sosem to dobry obiad? 

Wydaje Ci się, że makaron z sosem to niezdrowe, wręcz fastfoodowe danie? Nic bardziej mylnego. Taki obiad może być naprawdę wartościowy, o ile przygotujemy go oczywiście z odpowiednich składników. Makaron to świetne źródło węglowodanów. To właśnie one są głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Węglowodany dostarczają paliwa potrzebnego do funkcjonowania mózgu oraz mięśni. W zależności od rodzaju makaronu, który wybierzemy, ten może zawierać mniej lub więcej błonnika. Błonnik wpływa na trawienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Sprzyja również utrzymaniu zdrowej wagi i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Makaron oraz składniki z sosu dostarczają wiele ważnych minerałów takich jak żelazo i magnez. Makaron z mąki pełnoziarnistej zaś może stanowić doskonałe źródło witamin z grupy B oraz innych składników odżywczych. 

Kolejne zalety tego dania? Jest bardzo szybkie do przygotowania i można dostosować go do swoich upodobań. Jeśli chodzi o jego przyrządzenie, to ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia. Możemy dopasować ulubione składniki, różnorodne warzywa, dodatki białkowe takie jak tofu, kurczak czy soczewica, aromatyczne przyprawy i wiele, wiele innych. Makaron z sosem to po prostu bardzo uniwersalne danie! 

Jak najłatwiej zrobić sos do makaronu z niczego? 

Najprostszy sos do makaronu to ten wykonany z pomidorów, np. z puszki. Zapewne posiadasz takowe w swoich kuchennych zapasach. Jeżeli zatem wydaje Ci się, że nie masz w domu nic do jedzenia, to bardzo się mylisz. Najłatwiejszy sposób na zrobienie sosu do makaronu z niczego to przygotowanie prostego sosu pomidorowego. Oto krótki przepis. 

Składniki: 

  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 
  • świeże zioła (np. bazylia) - opcjonalnie 

Wykonanie: 

  • W małym garnku lub patelni na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek. Jeśli lubisz czosnek, dodaj go do oliwy i smaż przez chwilę, aż uwolni swój aromat. 
  • Do garnka dodaj krojone pomidory z puszki lub passatę. Dopraw sos solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Jeśli masz świeże zioła, takie jak bazylię, oregano lub tymianek, dodaj je również teraz. 
  • Zmniejsz ogień i gotuj sos przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody lub bulionu, aby rozcieńczyć go do pożądanej konsystencji. 
  • W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 

Gdy sos pomidorowy jest gotowy, odcedź ugotowany makaron i wymieszaj go z sosem w garnku lub bezpośrednio na talerzu. 

Pamiętaj, że możesz dostosować ten prosty sos do swoich preferencji, dodając dodatkowe składniki, takie jak parmezan, oliwki lub papryczki chili. Warto dodać jeszcze jakiś składnik białkowy, np. podsmażonego kurczaka czy tofu. 

Najlepsze sosy do makaronu do domowej spiżarki 

Przygotowywanie sosów do makaronu i przechowywanie ich w słoikach jest świetnym sposobem na zaoszczędzenie czasu i łatwe przygotowanie smacznego posiłku w późniejszym czasie. Sosy zawekowane mogą być przechowywane przez dłuższy czas, a ich smak może się jeszcze bardziej poprawić wraz z upływem czasu. Oto kilka praktycznych przepisów na najlepsze sosy do makaronu, które warto zawekować. 

Sos słodko-kwaśny do makaronu do słoików 

Składniki: 

  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki octu ryżowego lub jabłkowego 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 

Wykonanie: 

  • Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę na oleju, aż będą miękkie. 
  • Dodaj ocet, cukier, wodę, sos sojowy i sos rybny. Gotuj, aż cukier się rozpuści. 
  • Dodaj rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. 
  • Przełóż gorący sos do przygotowanych, czystych słoików. 
  • Zamknij słoiki i pozostaw do ostygnięcia, odwrócone do góry dnem. 
  • Przechowuj w chłodnym miejscu. 

Sos paprykowy do makaronu do słoików 

Składniki: 

  • 3 czerwone papryki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: oregano, słodka papryka, cukier, sól, pieprz 

Wykonanie: 

  • Podsmaż czosnek i cebulę na oliwie z oliwek. 
  • Dodaj pokrojone papryki i smaż przez kilka minut. 
  • Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
  • Gotuj sos na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. 
  • Przelej gorący sos do czystych słoików. 
  • Zabezpiecz słoiki poprzez pasteryzację w garnku z wrzątkiem przez 15-20 minut. 
  • Ostudź i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Zielony sos do makaronu do słoików 

Składniki: 

  • 2 pęczki świeżej bazylii 
  • 1 pęczek świeżej pietruszki 
  • 1/2 pęczka świeżej mięty 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • sok z jednej cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  • Zblenduj bazylię, pietruszkę, miętę, czosnek, parmezan i orzechy włoskie. 
  • Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Blenduj, aż sos będzie gładki. 
  • Dopraw solą i pieprzem. 
  • Wypełnij czyste słoiki gorącym sosem, pozostawiając miejsce na górze. 
  • Zamknij słoiki dokładnie. 
  • Odstaw do wystudzenia i przechowuj w lodówce lub w chłodnym miejscu. 

Jakie sosy do makaronu na szybko? 

Nie chcesz robić słoików albo brakło Ci zapasów? Sprawdź, jakie sosy do makaronu na szybko wykonasz w swojej kuchni. Poniższe przepisy są naprawdę banalne w realizacji.  

Sos pesto do makaronu – przepis w 5 minut 

Składniki: 

  • 2 szklanki świeżej bazylii 
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  • Zblenduj bazylię, orzechy piniowe, czosnek, parmezan i oliwę z oliwek. 
  • Dopraw solą i pieprzem. 
  • Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj z sosem pesto. 

Sos śmietanowy ze szpinakiem do makaronu 

Składniki: 

  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • masło do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku 
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie) 

Wykonanie: 

  • W garnku rozpuść kawałek masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i aromatyczne. 
  • Dodaj świeży szpinak i smaż, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. 
  • Wlej śmietanę kremówkę do garnka ze szpinakiem. Dodaj również odrobinę gałki muszkatołowej, jeśli lubisz ten smak. 
  • Gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut, mieszając, aż się zagęści. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  • Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 
  • Odcedź makaron i wymieszaj go z przygotowanym sosem śmietanowym ze szpinakiem. 

Sos oliwkowy z pomidorami i kurczakiem 

Składniki: 

  • 2 filety z kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  • Usmaż filety z kurczaka pokrojone w kostkę na oliwie z oliwek. Przełóż na talerz. 
  • Na tej samej patelni smaż posiekaną cebulę i czosnek. 
  • Dodaj pomidory z puszki, sól i pieprz. Gotuj, aż sos zgęstnieje. 
  • Dodaj kurczaka i czarne oliwki. Mieszaj przez kilka minut. 
  • Ugotuj makaron. Odcedź i wymieszaj z sosem oliwkowym. 

 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 35888

60 min
44
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 259

30 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 295

>60 min
6

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4