Jak kisić buraki do picia krok po kroku. Kto powinien pić kiszonkę z buraków?

Buraki to istne superfoods - kryją w sobie cały wachlarz drogocennych substancji. Jednak aby wydobyć z nich wszystko, co najlepsze, warto je ukisić. Na co pomaga sok z kiszonych buraków i kto powinien go regularnie pić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Jak kisić buraki do picia krok po kroku? Ważne, jak ułożysz je w słoiku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sok z kiszonego buraka to produkt fermentacji mlekowej. W jej wyniku rozkładane są cukry proste i produkowany jest kwas mlekowy, który nadaje tego typu przetworom charakterystyczny posmak i aromat. Pozwala on na wzbogacenie danego produktu o cenne kultury bakterii, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Jak kisić buraki do picia krok po kroku? 

Sprawdź także: Jak zrobić placki z cukinii, żeby się nie rozpadały? Wyjdą chrupiące i nietłuste

Jak kisić buraki do picia krok po kroku? 

Aby przygotować sok z kiszonych buraków, potrzebujesz czerwonych buraków, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku i soli. Obierz i pokrój buraki na mniejsze kawałki. Ułóż je w miarę blisko siebie w dużym słoju. W równych odstępach umieść kilka ząbków czosnku, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zalej je solanką. Pamiętaj, aby płyn przykrywał wszystkie składniki, w przeciwnym wypadku może dojść do zepsucia zakwasu. Na samym końcu przykryj naczynie bawełnianą szmatką i pozostaw na około sześć dni w ciemnym i ciepłym miejscu. 

O czym należy pamiętać podczas kiszenia buraków? Co jakiś czas zaglądaj do przygotowanego przez siebie słoika. Jeśli na wierzchu zalewy pojawiła się pleśń, wylej cały zakwas i przyrządź nową porcję. Kiszonka to bardzo praktyczna opcja kulinarna, ponieważ z raz ukiszonych buraków można wyczarować kilka porcji zakwasu buraczanego. Wystarczy ponownie zalać je wodą z solą i odczekać sześć dni. 

Kto powinien pić sok z kiszonych buraków? 

Ten domowy przetwór posiada całe mnóstwo zalet, dzięki czemu każdy powinien znaleźć dla niego miejsce w swoim menu. Kto powinien pić sok z kiszonych buraków? Na jego regularnym spożywaniu skorzystają przede wszystkim osoby borykające się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. A to wszystko za sprawą obecnych w nim dobroczynnych bakterii.  

Szukasz skutecznych sposobów na zrzucenie nadprogramowych kilogramów? W takim razie rozważ wdrożenie zakwasu z buraka do swojej diety. Co ciekawe, jest on także polecany sportowcom, ponieważ poprawia on ogólną wydolność organizmu, działając jak naturalny energetyk.  

Ciekawym zastosowaniem soku z kiszonych buraków jest wykorzystanie go jako remedium na kaca po zakrapianej imprezie. Poprawia on krążenie, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i wycisza pracę jelit. Aby działał on ze zdwojoną siłą, warto wypić go dwa razy - zarówno przed, jak i po imprezie. 

Zobacz: Jak zrobić koktajl z buraków?

Na co pomaga sok z kiszonych buraków? 

Ze względu na swoje właściwości jest on szczególnie polecany osobom cierpiącym na dysbiozę jelitową. Jest to stan, w którym stosunek dobrych mikroorganizmów zmniejsza się na rzecz tych niekorzystnych dla ludzkiego zdrowia. W jego wyniku wzrasta ryzyko takich schorzeń jak IBS, SIBO oraz IMO.   

Na co jeszcze pomaga sok z kiszonych buraków? Inną dolegliwością, w której powyższy surowiec znajdzie doskonałe zastosowanie, jest anemia. Oprócz tego dane naukowe dowodzą, że jego regularne picie obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniża cholesterol i poprawia odporność

Jakie właściwości mają kiszone buraki?

Jakie właściwości mają kiszone buraki? Mogą one poszczycić się ich całym wachlarzem, a wszystko to za sprawą bogatego składu, jakie oferują. Jako naturalny probiotyk, jest on źródłem dobroczynnych kultur bakterii. To właśnie dlatego specjaliści rekomendują go jako uzupełnienie diety podczas antybiotykoterapii i tuż po niej. Świetnie sprawdzi się on na podreperowanie odporności w sezonie jesienno-zimowym. W jego środku znaleźć można przede wszystkim witaminę C, a także takie mikroelementy jak potas, wapń, sód i magnez. Zawiera on także całe mnóstwo polifenoli, które niwelują zniszczenia, jakie wyrządził w twoim organizmie stres oksydacyjny. 

Czym różni się sok z buraków od zakwasu? 

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków to terminy, które są bardzo często stosowane wymiennie. Warto jednak pamiętać, że jeśli w sklepie sięgasz po ten drugi, to może on być produktem pozyskiwanym poprzez tłoczenie buraków, a nie ich zakwaszanie. Warto jednak pamiętać, że oba przetwory odznaczają się działaniem prozdrowotnym i wykazują korzystny wpływ na układ trawienny, sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy. 

Sok z kiszonych buraków - przeciwwskazania 

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do picia soku z kiszonych buraków? Na przetwory powinny uważać osoby borykające się z dną moczanową. Okazuje się bowiem, że warzywo może zaostrzać jej przebieg. Drugą jednostką chorobową, przy której należy zachować szczególną ostrożność, jest kamica nerkowa.  

Jak wykorzystać kiszone buraki w kuchni? 

W pierwszej kolejności polecamy spróbować je solo. Ich delikatny i lekko kwaśny smak sprawi, że chętnie sięgniesz po nie jako po przystawkę do wielu dań obiadowych, a także jako zwieńczenie tradycyjnych kanapek.  

Nie wiesz, jak wykorzystać kiszone buraki w kuchni? Jeśli lubisz nieco mniej klasyczne rozwiązania, spróbuj wyczarować chipsy z kiszonych buraków. Wystarczy pokroić je w cienkie plasterki i ułożyć na blaszce, którą wyłożysz papierem do pieczenia. Obróbka termiczna powinna trwać na tyle długo, aby stały się one chrupiące. 

Fani zdrowych przekąsek ucieszą się, że buraki z zakwasu można z powodzeniem użyć do przyrządzenia doskonałej sałatki. Do jej wykonania - oprócz głównego składnika - potrzebujesz rukoli, szpinaku, nasion słonecznika, oliwy z oliwek i suszonej papryczki chili. Wystarczy, że na suchej patelni podprażysz nasiona słonecznika, pokroisz buraki w niewielkie paseczki, a fetę w kostkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie komponenty, a następnie skrop je kilkoma kroplami oliwy z oliwek połączonej z ostrą papryką chili. 

Miłośnicy zup z pewnością ucieszą się, że kiszone buraki można zagospodarować jako wkład do aromatycznego barszczu. W co należy zaopatrzyć się w sklepie? Przede wszystkim w sztukę mięsa, naturalną kostkę rosołową, która wzbogaci aromat zupy, ziele angielskie, liść laurowy, a także pieprz i sól. Wystarczy, że zetrzesz buraczki na tarce i dodasz je do zupy. Wówczas nie musisz już używać kwasku cytrynowego. Fantastycznym trikiem jest także wstępne podpieczenie plasterków buraka w piekarniku. Tak wykonane chipsy możesz także do udekorowania wierzchu zupy. Dobrą opcją jest także zabielenie go jogurtem naturalnym lub delikatną śmietaną. 

1. Sok z kiszonych buraków

 Sok z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sok z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sok z buraków bez sokowirówki

 Sok z buraków bez sokowirówki Zobacz przepis

Sok z buraków bez sokowirówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok z kiszonych buraków

 Sok z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sok z kiszonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: zywienie.medonet.pl, naszeszlaki.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowy deser, który ma zero kalorii. Hit tego lata przygotujesz w domu »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Efekt jojo wpływa nie tylko na sylwetkę. Skutki odczuwają serce i wątroba »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 460

60 min
7
60 min
6
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2