Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni na słono będą ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych lub wytrawnych naleśników. To idealny, sezonowy obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku.
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1160
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 293
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 80
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1160
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 50
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 293
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotowany wcześniej miąższ z dyni musisz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozbij jajka. Oddziel żółtko od białka. Nie wyrzucaj białka, ponieważ będzie Ci również potrzebne. Żółtka wrzuć do osobnej miski, dodaj masło i ucieraj składniki, do momentu aż zbieleją. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je, aż powstanie sztywna piana. Możesz to sprawdzić, przewracając miskę do góry dnem. Jeśli zawartość pozostanie na swoim miejscu, nie będzie spływać, to znaczy, że białka są już gotowe.
Startą dynie dodaj do żółtek, następnie wsyp mąkę i dorzuć imbir. Nie zapomnij o przyprawach. Na sam koniec do całości dodaj pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby podczas mieszania nie opadła masa. Weź łyżkę i wyjmuj z miski porcje ciasta, nakładając je na rozgrzaną patelnie. Pamiętaj, aby wcześniej wylać na nią olej. Kiedy jedna strona się zetnie, przewróć placek na drugą i dosmażaj.
Gotowe placki wyłóż na talerz. Możesz podawać je z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym lub same wedle własnego uznania. Placki można również udekorować koperkiem, jadalnymi kwiatami lub innymi ziołami. Danie podawaj delikatnie przestudzone.