Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czereśnie są nie tylko słodkie i pyszne, ale także mają dużo witaminy C oraz właściwości przeciwzapalne. Wykorzystaj te owoce do zrobienia idealnych przetworów na zimę. Dżem z czereśni sprawdzi się doskonale do ciast, naleśników, gofrów oraz jako smarowidło do pieczywa.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 129
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 129
Składniki
Przygotuj czyste oraz wyparzone słoiki wraz z wieczkami, oraz drylownice. Czereśnie powinny być dojrzałe i przede wszystkim zdrowe. Przed rozpoczęciem, umyj je dokładnie. Należy usunąć z nich ogonki oraz pestki. Można się ich pozbyć ręcznie, jednak może być to zbyt czasochłonne. Dlatego warto użyć przeznaczonej do tego drylownicy.
Gotowe owoce należy umieścić w odpowiedniej wielkości rondlu. Czereśnie zasyp cukrem, a następnie poczekaj, aż wypuszczą swój sok. Ustaw na niewielki ogniu i cały czas mieszaj owoce, tak, aby się nie przypaliły. Dodaj sok z całej cytryny, wcześniej wyciśnięty. Sok wpływa na przyśpieszenie procesu gęstnienia owoców.
Czereśnie gotuj do czasu, aż nie zauważysz gęstnienia.
Gotowy dżem należy przełożyć do słoików, które powinny zostać zapełnione aż po same brzegi. Szczelnie zamknij wieczka na słoikach i postaw je do góry dnem. Poczekaj, aż zawartość przestygnie. Wówczas dżem będzie gotowy i można go odłożyć do własnej, domowej spiżarki. Tak przygotowany dżem będzie idealnym dodatkiem do pieczywa, ciast i różnych deserów.
Możesz również skrócić czas gotowania czereśni. Jednak musisz wtedy wcześniej wyparzyć słoiki przez ok.15-20 min, aby pozbyć się wszelkich drobnoustrojów i bakterii.