Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnie moje zbiory tegorocznych aronii przeznaczyłam na dżem. Połączyłam ją pół na pół z jabłkami, bo aronia była już tak lekko pomarszczona. Wyszedł przepyszny dżem, delikatny, niezbyt słodki, idealny do naleśników, racuchów, jak również na kanapkę z masłem lub w nie co wytrawnej wersji jako dodatek do pasztetów (moja ulubiona wersja).
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 20
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 20
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Składniki
Aronię dokładnie płuczemy, a obrane jabłka kroimy w ćwiartki.
Tak przygotowane owoce blendujemy na gładką masę (ja użyłam w tym celu miksera do koktajli).
Pektynę mieszamy z 1 szklanką cukru.
Zmiksowane owoce doprowadzamy do wrzenia w garnku z grubym dnem. Dodajemy do nich pektynę z cukrem i gotujemy na średnim ogniu tak około 5 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy resztę cukru. Dalej gotujemy cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
Tak przygotowany dżem przelewamy do wyparzonych słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy je około 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem na około 15 minut. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd