Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet domowy według babcinego przepisu.
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1126
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 13
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 47
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1126
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 13
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 47
Składniki
Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut.
Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut.
Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał.
Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy. Smacznego!!!