Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez jajek, bez mleka, bez cukru! Zrobienie naleśników bez jajek jest często nie lada wyzwaniem - rozwalają się, przywierają i generalnie mało przypominają te tradycyjne. Poniżej propozycja naleśników z użyciem płatków owsianych jako "sklejacza" - wychodzą elastyczne, miękkie i zawsze udane :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wysokiego garnuszka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać wodę, intensywnie mieszając łyżką, aby pozbyć się grudek. Przy mniejszej ilości wody na początek - połowa przewidzianej ilości - papka lepiej się rozrabia. Resztę wody dolać na końcu mieszania, gdy ciasto na naleśniki będzie już wystarczająco gładkie i jednolite. Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany. Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nabiorą wody i całość przez to trochę spęcznieje.
Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową posmarować pędzelkiem oliwą - potem nie będzie to już konieczne. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię. Ja dziele je na 2 porcje - wychodzą 2 grubsze naleśniki. Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojone w drobne kawałki truskawki. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min dla równomiernego podgrzania do kuchenki mikrofalowej. Zajadać ze smakiem :)