Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie cukinii w kuchni. Może stanowić ciekawy dodatek do dań obiadowych i potraw z rusztu. Przygotowanie surówki z surowej cukinii zajmie wam dosłownie chwilę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Składniki
Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki - do tego zadania najlepiej użyć obieraczki do warzyw. Skrojoną cukinię przyprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej miseczce łączymy: oliwę, ocet winny, sok z cytryny, miód, posiekane gałązki tymianku i kilka listków mięty.
Plastry cukinii polewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut w chłodne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Po tym czasie surówka z surowej cukinii jest gotowa do serwowania.