Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto ucierane ze śliwkami to wyśmienita propozycja na podwieczorek do popołudniowej kawy, świetny smakołyk, który szczególnie polecam w sezonie śliwkowym. Doskonale smakuje również z innymi owocami.
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 16
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 17
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 88
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 251
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 16
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 17
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 88
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 251
Składniki
Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wszystko miksujemy do połączenia się składników.
Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy ciasto i starannie je rozprowadzamy. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 45-50 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.