Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto orzechowe z kremem to prawdziwa gratka dla miłośników orzechów włoskich. Są wszędzie, w niesamowitej wręcz ilości. Ten deser niemal sam jest orzechem włoskim!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsyp mielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę orzechową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij i lekko przestudź, by można było ciasto zwinąć dłońmi bez poparzenia. Dobrą metodą jest przykrycie gotowego placka lekko nawilżoną ściereczką.
Przygotuj krem. Do garnka wlej mleko. Dodaj cukier, orzechy i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Lekko przestudź. W osobnej misce utrzyj masło na puszystą masę. Dodawaj stopniowo po jednej łyżce kremu orzechowego, uważając, by nie robić tego zbyt szybko – jest ona jeszcze ciepła.
Gotowy krem rozprowadzić na cieście, pozostawiając po 1-2 cm wolnego miejsca z każdej strony. Zwiń całość w ciasną roladę. Ciasto możesz pozostawić w poprzednio używanej ścierce. Dzięki temu zachowa wilgotność i lepiej „zwiąże”. Włóż je do lodówki i trzymaj do całkowitego schłodzenia.
Przygotuj lukier. Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i orzechami. Polej nim zimne już ciasto i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Ciasto orzechowe z kremem najlepiej smakuje na zimno.