Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyjemnie. Proporcje są idealne. Metrowiec to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza długości :-) a jak wiadomo długość jest ważna, więc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-)
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 16
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 16
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy-ciasto robi się gęste. Dodajemy 8 łyżek wody i 8 łyżek oleju -miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy do keksówki.Drugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach.Jak mamy dwie takie same keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta muszą być takie same, a przy dzieleniu ciasta na oko, może tak nie być :-) Ciasta pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka. Wyciągamy z keksówek i studzimy.
MASA 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W 0,5 szklanki mleka mieszamy składniki. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie.
Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki
Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną i tak dalej. Polecam zrobić sobie dwa ciasta mniejsze niż jedno meeega długie. Gdy skończą się kromki, ciasta wsadzamy na 15 minut do lodówki, następnie smarujemy je masą.
Chowamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki polewy dajemy do żelaznej miski i dajemy nad garnek z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Polewą polewamy ciasta i posypujemy je orzechami.
Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. I gotowe :-) WAŻNE CIASTO KROIMY POD SKOSEM! :-) dzięki temu pięknie wygląda