Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, piernikowo-cynamonowe ciasto w sam raz na święta .
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 601
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 601
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodając po jednym żółtku , następnie olej i ocet. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blachę o wymiarach 26 x35 wyłożonej papierem do pieczenia, i piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekroj na pół.
Krem Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki, pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń. Wystudź. Wystudzony budyń utrzyj z masłem na puszystą masę.
Pierwszą warstwę biszkoptu nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny i posmaruj powidłami. 1/3 kremu wyłóż na powidła, na kremie ułóż pierniki, przykryj 1,3 kremu i połóż drugą część biszkoptu. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i posyp orzechami lub inną ozdobną posypką.