Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy Ci się zapach świeżo pieczonego chleba o poranku? Jeśli tak skorzystaj z tego niezwykle prostego przepisu na drożdżowy chleb z dodatkiem maślanki. Wypiek jest pyszny, a do tego na długo zachowuje świeżość.
Forma do pieczenia 11x30 cm
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski wkrusz drożdże, wlej maślankę i dodaj łyżeczkę miodu. Wszystko razem delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po upływie czasu do miski wsyp przesiane obydwie mąki, wlej oliwę i dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj najpierw łyżką, następnie wyrabiaj rękami. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, całość znowu odstaw na 20 minut. Piecz w 200 stopniach przez około 50 minut, do zarumienienia.