Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne placki ziemniaczane powinny być złociste, chrupiące i puszyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? To prostsze niż mogłoby się wydawać.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 56
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3309
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 56
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3309
Składniki
Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Odciśnij na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż do miski. Wodę wylej, ale zostaw skrobię, która została na dnie.
Do miski z ziemniakami dodaj jajka, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli za nim nie przepadasz, to nie dodawaj go wcale) oraz skrobię z wody po ziemniakach (wymieszaj ją wcześniej z łyżką śmietany, która zapobiegnie ciemnieniu masy. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej olej na patelni i nakładaj masę formując placki (grubość i wielkość zależy od twoich preferencji). Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.