Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny bigos w stylu marokańskim z dodatkiem baraniny i pikantnych przypraw. Danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkim pomidorom, pieczonej papryce oraz cebuli. Natomiast wędzony boczek oraz czerwone wino odpowiada za niepowtarzalny aromat potrawy. Taki bigos doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis inspirowany bigosem marokańskim Magdy Gessler.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 428
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 285
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 753
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 166
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 50
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 428
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 285
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 753
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 166
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 50
Składniki
Paprykę i pomidory umyj, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w mniejsze kawałki, a następnie upiecz w piekarniku przez około 25 minut.
W międzyczasie baraninę pokrój w mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj mięso i wstępnie obsmaż, z każdej strony.
Dodaj wino oraz dwie szklanki gorącego bulionu, całość gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Gdy mięso zmięknie, dodaj wszystkie przyprawy oraz odciśniętą z wody kapustę kiszoną. Pamiętaj, że wodę po kapuście możesz jeszcze wykorzystać, bo zawiera cenne witaminy. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Dołóż pokrojony i przesmażony na patelni wędzony boczek, gotuj przez kolejne pół godziny. Pod koniec dodaj upieczone i pokrojone pomidory i paprykę, wszystko dokładnie wymieszaj. Duś całość przez kilka minut.